Zdarza się, że bardzo chcemy mieć w salonie z aneksem kuchennym podłogę drewnianą na całej powierzchni otwartej przestrzeni. Drewniana podłoga w kuchni z pewnością będzie się pięknie prezentować. Jednak zanim się na nią zdecydujesz sprawdź plusy i minusy oraz alternatywne rozwiązania!
Nikt nie dyskutuje z pięknem naturalnego drewna. Jest ponadczasowe, eleganckie, ociepla wnętrze. Jednak drewniana podłoga w kuchni jest kłopotliwa. Nawet świetnie zaimpregnowana lakierem lub olejem nadal jest mało odporna na zarysowania, zadrapania, wgniecenia i silne zabrudzenia (np. od tłuszczu). Co jakiś czas każdą podłogę z litego drewna trzeba konserwować: cyklinować i lakierować lub olejować na nowo.
Drewniana podłoga w kuchni plusy i minusy
Plusy drewnianej podłogi
- Drewno to piękny, naturalny materiał
- Możliwość zmiany koloru podczas konserwacji (różne kolory i odcienie: lakierów, olejów, wosków do podłóg)
- W salonie z aneksem kuchennym jednolita posadzka na całej powierzchni
- Dużo możliwości w wyborze kształtów, wielkości desek, wzorów i wybarwień drewna
Minusy drewnianej podłogi
- Podatność na uszkodzenia mechaniczne: wgniecenia, zadrapania, przetarcia
- Podatność na wchłanianie plam (szczególnie podłoga olejowana, woskowana) i trudność usunięcia uporczywych plam bez uszkodzenia powłoki zabezpieczającej a czasem drewna
- Konieczność konserwacji co jakiś czas
- Konieczność używania specjalistycznych środków do pielęgnacji podłogi
- Ryzyko puchnięcia desek przy narażeniu na wilgoć (obecną w kuchni), co może spowodować „wstawanie” podłogi drewnianej.
Drewniana podłoga w kuchni i żadna inna!
Zdarza się, że naprawdę nie jesteśmy w stanie odmówić sobie drewnianej podłogi. Jeśli zależy nam na efekcie drewnianej podłogi możemy sięgnąć po kilka rozwiązań:
- Położenie podłogi drewnianej i bardzo porządne zaimpregnowanie jej najmocniejszymi na rynku środkami. I niestety zgoda na to, że w części kuchennej ta podłoga po pewnym czasie i tak się zniszczy nieco bardziej niż w części salonu
- Położenie np. płytek drewnopodobnych na minimalnej szerokości pod szafkami kuchennymi. Obowiązkowo dobór płytek drewnopodobnych łudząco przypominających drewnianą podłogę w salonie. Jest to bardzo trudne, ale widziałam takie zestawienia, gdzie naprawdę chwilę zajęło mi zanim zorientowałam się, że są to dwie różne posadzki.
- Położenie podłogi z LVT, które imituje podłogę drewnianą w całym pomieszczeniu. Panele winylowe od dobrych producentów imitują drewno lepiej niż płytki ceramiczne. Często fachowcy mają problem z odróżnieniem ich od prawdziwych desek! Na taka podłogę zdecydowałam się we własnym domu i jestem z niej bardzo zadowolona już od wielu lat. Wyglądem łudząco przypomina podłogę drewnianą, a ja nie muszę martwić się o konserwację czy zabrudzenia.
Jaka podłoga w kuchni samodzielnej
Alternatywa dla podłogi drewnianej
Wybór podłogi do kuchni wiąże zarówno z funkcjonalnością jak i wyglądem. Podłoga powinna być odporna na uszkodzenia i łatwa w czyszczeniu. Możemy potłuc szklankę lub upuścić metalowy garnek albo nóż. W kuchni podłoga brudzi się podczas przygotowywania posiłków.
Płytki w kuchni
W przypadku kuchni samodzielnej najczęściej stosuje się pytki ceramiczne na całej powierzchni, najlepiej z fugą epoksydową. Można wówczas pomyśleć o ciekawym układzie płytek, np. stworzyć tzw. dywanik, zastosować płytki typu patchwork, płytki o pięknych wzorach albo po prostu eleganckie jednolite kafle. Poczytaj także o najważniejszych parametrach płytek ceramicznych.
Panele winylowe, LVT w kuchni
Innym rekomendowanym materiałem na podłogę w kuchni są płytki lub panele winylowe (lvt) – LVT od dobrego producenta będzie doskonale imitować kamień lub drewno. Świetny wygląd łączy z bardzo dużą odpornością na uszkodzenia i łatwością czyszczenia.
Jednolita podłoga w kuchni
W kuchni można także śmiało stosować beton polerowany lub posadzki żywiczne (tzw. posadzka przemysłowa). Te drugie mają dużą odporność chemiczną i mechaniczną, ale niestety szybko widać na nich zarysowania.
Kamień w kuchni
Można oczywiście zastosować w kuchni podłogę kamienną. Kolejna bardzo trwała, piękna a do tego szlachetna posadzka. Niestety wyróżnia się także stosunkowo wysoką ceną. Oczywiście czasem warto ją zapłacić!
Podłoga w aneksie kuchennym
Alternatywa dla podłogi drewnianej
Kiedy mamy kuchnie połączoną z salonem lub jadalnią – temat podłogi nieco się nam komplikuje. Chcąc zachować jednakową posadzkę w całej przestrzeni powinniśmy wybrać materiał trwały, tj. na przykład wymienione powyżej: płytki ceramiczne, LVT lub kamień. Ta sama podłoga zwiększy optycznie przestrzeń.
Dwa typy podłogi w salonie z kuchnią
Czasem jednak stosujemy dwa typu posadzki – inny bezpośrednio przy zabudowie kuchennej, inny w strefie salonu (np. płytki w części kuchennej a drewno w salonie). Wtedy trzeba zwrócić uwagę na miejsce łączenia. Wybieramy granicę pomiędzy typami podłogi względem zabudowy meblowej i całej koncepcji przestrzennej. Dlatego już na tym etapie powinniśmy mieć konkretną koncepcję całej kuchni, żeby dokładnie wiedzieć, gdzie będzie biegła linia zabudowy, gdzie będzie stała wyspa, itp.
Łączona posadzka
Łączone posadzki powinny być na tej samej wysokości. Duże różnice w grubości materiałów usuwa się poprzez zastosowanie wylewki. Mniejsze różnice niweluje zastosowanie większej ilości kleju pod cieńszą okładziną podłogową. Wykonawca będzie potrzebował jasnych informacji, co do podłogi zanim zacznie prace remontowe. Łączenie może być niewidoczne – np.fugowane lub z wykorzystaniem dyskretnej, płaskiej listwy. Unikamy wypukłych, widocznych połączeń.
Drewniana podłoga w kuchni – podsumowanie
Podłoga drewniana w kuchni jest kuszącym rozwiązaniem w przypadku kuchni otwartej na salon, jednak jako architekt wnętrz nie polecam takiego rozwiązania. Oczywiście jest to tylko moje subiektywne zdanie dość obszernie uzasadnione w tym artykule. Mam nadzieję, że uda Wam się znaleźć równie piękne i satysfakcjonujące rozwiązania, które będą także dobrym wyborem ze względów czystko praktycznych.