Jak urządzić kuchnię? Najważniejsze przy planowaniu kuchni może nie być takie oczywiste. Jest dużo tematów, na które należy zwrócić uwagę projektując to pomieszczenie. Są jednak takie obszary, o których bezwzględnie musimy pamiętać. Przygotowałam zestawienie najistotniejszych kwestii do uwzględnienia przy planowaniu kuchni.
Ergonomiczna kuchnia
Ergonomia to nauka zajmująca się usprawnianiem pracy człowieka i dostosowywaniem warunków pracy do jego naturalnych możliwości psycho-fizycznych. W przypadku ergonomii kuchni chodzi o takie zorganizowanie przestrzeni, aby wykonywanie prac kuchennych było jak najbardziej zoptymalizowane i komfortowe. Najpopularniejszy w tym temacie jest trójkąt roboczy. To, jak urządzić kuchnię zależy także od jej wielkości, przyzwyczajeń użytkowników oraz ich potrzeb.
Trójkąt roboczy w kuchni
Jak urządzić kuchnię zgodnie z trójkątem roboczym? Trójkąt roboczy to logiczny ciąg/trójkąt ustawienia sprzętów kuchennych, aby ich kolejność była zgodna z kolejnością wykonywanych czynności w kuchni. Klasycznie poruszamy się w kuchni w takiej kolejności:
Lodówka: wyjmujemy z niej żywość, którą myjemy w zlewie a następnie podgrzewamy na płycie grzewczej. Z tego układa się taki ciąg roboczy: lodówka – blat – zmywarka – zlew – blat – płyta grzewcza – blat. Pomiędzy poszczególnymi sprzętami potrzebujemy nieco blatu roboczego, chociażby po to, aby móc tam odłożyć jedzenie, naczynia, garnki. Przyjmuje się, że odległość między elementami trójkąta roboczego powinna wynosić od 120 do 210 cm.
Standardowe wymiary mebli kuchennych
Pamiętajcie, że każdy segment zabudowy kuchennej ma standardową wielkość: 60×60 cm. Oczywiście zdarzają się większe i mniejsze sprzęty, np. lodówka dwuskrzydłowa 90 cm, albo mała zmywarka o szerokości 45 cm zamiast 60 cm. Jednak na ogół jest to 60×60 cm. Stąd warto planować ciąg kuchenny ułożony z segmentów takich wymiarów. Czasem trzeba dostosować meble kuchenne do długości ściany i zostaje miejsce na szafkę niestandardowej szerokości np. 30 cm. Aby efektywnie wykorzystać każdy centymetr kuchni warto zaplanować kuchnię na wymiar – wówczas stolarz dostosuje szerokość szafek to miejsca w kuchni i Waszych potrzeb.
Trzeba też pamiętać o cokole, który jest pasem zabudowy kuchennej tuż przy podłodze. Cokół wysokości ok. 10 cm jest cofnięty w głąb szafek i dzięki niemu możemy wygodnie stać przy blacie.
Standardowa wysokość blatu w kuchni to 85-90 cm. Odległość między blatem a szafkami wiszącymi do zwykle ok. 50 cm. Szafki wiszące są zawsze płytsze niż szafki stojące i mają na ogół głębokość 40 cm, aby komfortowo się je otwierało, ale także ze względów wizualnych. Szafki wiszące powinny być zdecydowanie lżejsze optycznie niż te stojące, aby nie przytłaczać wnętrza.
Funkcjonalna kuchnia
Ergonomia i funkcjonalność kuchni to bliskie sobie zagadnienia. Trójkąt roboczy istotnie wypływa na to, że kuchnia jest funkcjonalna, czyli spełnia swoją funkcję. Jednak dobry architekt wnętrz nie zatrzyma się na samym ustawieniu sprzętów w dobrej kolejności. Zwróci także uwagę na ilość miejsc do przechowywania, ukształtowanie zabudowy kuchennej i dobór wyposażenia. W kuchni otwartej na salon w razie potrzeby zaproponuje wyspę, która zwiększy ilość blatu i miejsc do przechowywania. Wyspa w kuchni będzie też łącznikiem między tymi dwoma przestrzeniami. Funkcjonalna kuchnia ma także wyważoną ilość szafek wiszących względem całej przestrzeni oraz zgodnie z zapotrzebowaniem. Ważny będzie też dobór sprzętów:
- zlew z 1 lub 2 komorami, z ociekaczem lub bez
- bateria z perlatorem lub bez, a może wysuwana wylewka
- płyta grzewcza z 2, 4 lub 6 palnikami,
- zmywarka szerokości 45 lub 60
- lodówka wysoka, niska, szeroka lub wąska, z podłączeniem do wody i kostkarką do lodu albo bez, a może z podłączeniem do aplikacji kontrolującej listę zakupów
- okap w zabudowie lub samodzielny, podłączony do komina lub na wkłady węglowe
- mikrofala w zabudowie lub wolnostojąca, np. ukryta w szafce
Wygodna kuchnia to kuchnia dostosowana do Ciebie
Wygodna kuchnia zależy od potrzeb użytkowników. Nawet trójkąt roboczy nie może być traktowany jako zasada ważniejsza niż osobiste preferencje. Najważniejsze przy planowaniu kuchni jest znalezienie najlepszych rozwiązań dla konkretnych osób. Architekt wnętrz dostosuje nawet wysokość blatu roboczego do wzrostu użytkowników. Standardowa wysokość blatu w kuchni to 85-90 cm, ale jeśli użytkownicy są bardzo wysocy można umieścić blat nawet na wysokości 95 cm. Dla wielu ludzi piekarnik umieszczony na wysokości blatu jest najlepszym rozwiązaniem – wówczas można korzystać z niego bez specjalnego nachylania się. Oczywiście należy pamiętać o kawałku blatu obok piekarnika, aby było gdzie odstawić gorące wypieki. Oprócz wyżej opisanych wątków, warto pochylić się także na detalach. Wybierzcie najwygodniejszy dla siebie sposób otwierania szafek kuchennych – mechanizm tip-on (dotykowy), uchwyty lub frezowanie krawędzi frontu umożliwiające otworzenie szafki.
Szuflady i cargo w kuchni
Są też pewne uniwersalne czynniki wpływające na wygodę w kuchni. Zawsze polecam swoim Klientom, aby w ciągu szafek stojących stosować szuflady a nie szafki na zawiasach. Wówczas nie trzeba się nachylać i „nurkować”, aby coś z takiej szafki wyjąć. Również kosz na śmieci może być na w dużej szufladzie. Polecam także szafki typu cargo, w których można wygodnie przechowywać żywność. Dają one możliwość zrobienia małej wysuwanej szafeczki na przyprawy, ale także sporej „szafy” cargo pełniącej funkcję spiżarni.
Projekt kuchni
Mam nadzieję, że te kilka wskazówek dotyczących ergonomii, funkcjonalności i wygody w kuchni okaże się Wam pomocne w tym jak urządzić kuchnię. Gdybyście jednak czuli, że jest tego za dużo i trudno Wam dobrać konkretne rozwiązania – poproście o pomoc projektanta wnętrz. Architekt wnętrz może zaprojektować całe wnętrze mieszkania, ale także wybrane, bardziej kłopotliwe pomieszczenia, do których z pewnością zalicza się kuchnia. Zapraszam do kontaktu z moją pracownią!